Borgenslån trots betalningsanmärkningar | Borgensman Låna Pengar | Tando Lån

Borgenslån

En ny typ av lån som bygger på förtroende och betalningsförmåga,
INTE på din kredithistorik. Om din borgensman litar på dig, gör vi också det.

Så… vad är ett borgenslån?

Ett borgenslån är en ny typ av lån som bygger på mänskliga relationer och förtroende snarare än på datoriserad kredithistorik. Borgenslån riktar sig till den som kanske haft lite svårt att betala räkningarna, men som nu har en mer stabil ekonomi och kan hantera återbetalningar. Problemet är ju att bankerna inte tror på det. Men om dina vänner och familj litar på dig, väljer vi att göra det också.

En borgensman är en vän eller familjemedlem som känner dig och litar på dig. Någon som helt enkelt förstår din ekonomiska situation och går med på att göra dina återbetalningar om du inte kan.

De flesta kunder får hjälp av en vän eller familjemedlem, men en borgensman kan vara vem som helst. Vi ser alltifrån grannar till arbetskollegor och chefer hjälpa folk de känner och litar på.

För att bli borgensman måste du vara mellan 21–80 år och ha god kreditvärdighet. Som borgensman är du ansvarig för att sköta återbetalningarna på lånet om låntagaren inte kan. Därför är det viktigt att du verkligen är god för de månatliga återbetalningarna.

Ansök om att bli borgensman

På Tando är vi övertygade om att dina vänner och familj känner dig bäst. De kan din nuvarande situation och vet bättre än någon annan om du skulle klara av att hantera ett lån. Därför kräver våra lån alltid en borgensman.

Att vara borgensman innebär att du tror att låntagaren är kapabel - och villig - att sköta återbetalningarna. Det innebär också att du gör återbetalningarna om låntagaren av någon anledning inte betalar.

För att bli borgensman måste du ha god kreditvärdighet, äga ett hus eller en bostadsrätt i Sverige, vara fri från anmärkningar hos Kronofogden, vara mellan 21-80 år och ha råd med de månatliga återbetalningarna om låntagaren inte betalar.

Registrera dig som någons borgensman

Om du har blivit ombedd att bli någons borgensman och är redo att registrera dig, använd Tandos unika länk här:

Borde jag bli borgensman?

För att hjälpa dig att fatta beslutet har vi satt ihop ett par enkla frågor. Det här är vårt "Borde jag bli borgensman?"-test:

1
2
3
4
5

Litar du på att låntagaren har för avsikt att sköta de månatliga återbetalningarna på lånet?

Litar du på att låntagaren verkligen har råd med de månatliga återbetalningarna?

Om låntagaren av någon anledning inte kan (eller vill) betala, är du beredd att sköta de månatliga återbetalningarna? Har du råd?

Förstår du att du blir ansvarig för att betala igen lånet om låntagaren av någon anledning inte gör det?

Förstår du att det blir allvarliga konsekvenser för både dig och låntagaren om lånet inte betalas tillbaka i tid? Skulden skickas då vidare för indrivning vilket innebär att hela beloppet måste betalas tillbaka på en gång. Du kommer även att hamna i Kronofogdens register vilket försvårar dina möjligheter att få låna pengar i framtiden.

Strålande!

Det låter som att låntagaren är någon du känner väl och litar på. Du vill hjälpa till med lånet, vilket så klart är jättebra – så länge du känner dig säker.

Använd den unika länk du fått av låntagaren för att registrera dig som borgensman här.

Det ser ut som att du inte borde bli borgensman just nu

Läs vår artikel om borgensmannens ansvar för mer information

Passar ett borgenslån mig?

Förr i tiden räckte det med att någon gick i god för dig för att du skulle få ett banklån. Men med datoriserade kreditupplysningar förändrades allt och miljontals pålitliga kunder hamnade ute i kylan.

Det är därför vi baserar våra lån på förtroende och inte på automatiserade kreditpoäng. För oss spelar det ingen roll om du har låg kreditvärdighet eller är egenföretagare – det viktiga är att du har råd med lånet och har en vän eller familjemedlem som litar på dig tillräckligt för att bli din borgensman.

För att ta redan på om ett borgenslån är rätt för dig, svara bara på frågorna nedan:

Funderar du på vem som skulle kunna vara din borgensman?

Gör vårt test på 30 sekunder och se om din borgensman är lämplig

Svara på frågorna nedan om din tilltänkta borgensman.

1
2
3
4

Hur gammal är din borgensman?

Har din borgensman tidigare betalat sina räkningar i tid?

Har din borgensman en god och stabil inkomst?

Har din borgensman förtroende för dig och kännedom om din ekonomiska situation?

Bra, din borgensman är lämplig!

Dina svar säger oss att din borgensman matchar våra kriterier och skulle vara lämplig för uppdraget.

Tyvärr är din tilltänkta borgensman inte lämplig!

Dina svar säger oss att din borgensman inte uppfyller våra kriterier och skulle få avslag.

Vem borde bli min borgensman?

Om du är osäker på vem du ska fråga eller vem andra ofta väljer kan du läsa mer om typiska borgensmän nedan.

Vem funderar du på att fråga?

Mamma

Relationen vi har till våra mammor liknar ingen annan och det är ofta till henne som vi vänder oss när vi behöver hjälp. Det gäller även för Tandos kunder. Kundens mamma står som borgensman på över 20 % av våra lån.

Kanske beror det på att våra mammor är lätta att diskutera ekonomi med och är bra på att visa tillit och förståelse. På Tando har vi helt klart en förkärlek för mammor i allmänhet och tycker att de är exemplariska borgensmän så länge som våra kriterier uppfylls.

Pappa

Pappor förknippas ofta med ansvarstagande och ekonomisk stabilitet. Att ha sin pappa som borgensman verkar dock vara mer populärt bland män än kvinnor. 68 % av papporna står som borgensman för sina söner och endast 32 % för sina döttrar.

Våra pappor förstår oss och litar oftast på att vi kan hantera vår ekonomi ansvarsfullt. Därför tycker vi att pappor är förträffliga borgensmän för såväl söner som döttrar.

Bror

Få relationer är så starka som den du har med din bror, formad av gemensamma upplevelser under många års tid. Efter föräldrarna är det våra bröder vi oftast ber om hjälp.

På Tando har drygt var tionde kund sin bror som borgensman. Eftersom brorsan alltid finns där för dig, är han en utmärkt borgensman och en ännu bättre vän för livet.

Syster

Systrar är nästan lika vanliga som bröder vid valet av borgensman. 10 % av våra kunder anser att deras syster är den som känner dem bäst och litar på dem mest.

Liksom med våra bröder har vi ofta en speciell relation till våra systrar. Det handlar om att alltid finnas där, oavsett vad. Tillit, förståelse och att inte döma är några av många anledningar till att systrar är så bra borgensmän.

Vän

Även om borgensmän oftast är familjemedlemmar, är några av de starkaste relationerna i livet de vi har med våra vänner.

Många är lyckosamma nog att ha nära vänner som stöd. Den här gruppen utgör 12 % av alla borgensmän hos Tando.

Det är ofta med vänner vi känner oss som mest avslappnade och kan prata med om vår situation.

Så länge din vän verkligen förstår din situation och är villig att hjälpa dig, välkomnar vi valet av en vän som borgensman. En vän som ställer upp för dig är värd att hålla fast vid livet ut!

Kollega

När det gäller din ekonomi har få lika bra koll på dig som dina arbetskamrater. De brukar veta ungefär hur mycket du tjänar och om du är pålitlig och ansvarstagande. Jobbet är ett bra ställe att börja leta efter en borgensman på, helt enkelt.

Det är därför ingen slump att kollegor utgör över 10 % av våra borgensmän.

Vi tycker att kollegor är perfekta som borgensmän. De känner dig, litar på dig och är ett naturligt stöd i vardagen.

Någon annan

Trots att dessa är vanliga exempel på borgensmän har vi egentligen bara skrapat på ytan. Vem som helst som känner dig väl, litar på dig och uppfyller våra kriterier kan bli din borgensman. På Tando ser vi alla möjliga typer av vänskapsrelationer, och kunderna får hjälp av såväl hyresvärdar som fastrar och kusiner. “Någon annan” utgör nästan 20 % av våra borgensmän. Det handlar om att hitta den personen som är rätt för just dig.

Hur frågar jag min borgensman?

Skriv ner dina inkomster och utgifter. Försäkra dig om att du har råd med de månatliga återbetalningarna på lånet.

Hör med din tilltänkta borgensman om ni kan ta ett snack om din ekonomi - då du gärna vill ha deras stöd och hjälp.

Slå på kaffebryggaren och ta fram gofikat.

Förklara för din borgensman varför du behöver låna pengar.

Visa dina inkomster och utgifter - för att visa att du klarar av att återbetala lånet.

Förklara vad en borgensman är och ta gärna hjälp av vår hemsida. Se till att upplägget är kristallklart – att borgensmannen går med på att göra dina återbetalningar om du av någon anledning inte skulle göra det. Väljer ni att fortsätta kommer vi även att förklara detta för borgensmannen.

Gå INTE på för hårt. Vi vill alla hjälpa våra nära och kära, men beslutet måste vara upp till en själv. Att ställa upp som borgensman innebär ett stort ansvar, så ge mycket information och låt sedan beslutet ta sin tid.

Var glad och visa att du är tacksam! Den som går med på att bli borgensman förtjänar en stor kram. Någon litar uppenbarligen på dig och är villig att hjälpa till.

Hur ansöker min borgensman?

Vi har gjort det så enkelt vi kan för din borgensman att registrera sig och vi finns här för att hjälpa till.

Borgensmannens ansvar

Som långivare är det viktigt att vi fattar beslut och kommunicerar på ett ansvarsfullt sätt.

En av de saker vi månar mest om är att både låntagare och borgensmän ska förstå sina skyldigheter.

För oss handlar låneprocessen mycket om att ge löften till varandra.

Vi lovar att låna dig pengar, hålla dig underrättad, behandla dig med respekt och göra allt vi kan för att hjälpa dig så fort som möjligt.

Du lovar att hålla dig till den avtalade återbetalningsplanen och kommunicera öppet och ärligt med oss.

Din borgensman lovar att göra de månatliga återbetalningarna om du av någon anledning inte skulle göra det.

Vi anstränger oss för att klargöra detta för borgensmannen innan vi betalar ut lånet. Att vara borgensman kommer med ett stort ansvar och vi vill inte uppmuntra någon att ställa upp som inte känner sig bekväm med villkoren.

Vill du veta mer om dina skyldigheter som borgensman kan du alltid höra av dig till oss så går vi igenom allt tillsammans.

Vänligen vänta medans vi kontrollerar dina detaljer. Vänligen uppdatera inte sidan och gå inte tillbaka. Om sidan inte uppdateras automatiskt, kontakta oss på +46 10 888 69 24 eller email hej@tandolan.se.